OĞUR PEN PVC & ALÜMİNYUM PENCERE VE KAPI SİSTEMLERİ

Keferhuvar Gelinkaya Beldesi Hakkında

5 Ocak 2013, Cumartesi, 11:07 | Gelinkaya, Gelinkaya Belediyesi, keferhuvar | 24.099 görüntüleme | 0 yorum

BELDENİN TARİHİ

Beldemizin ismi ve ilk kuruluÅŸu konusunda, deÄŸiÅŸik görüşler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre Havralar  (Mabetler) Köyü bir baÅŸka kaynaÄŸa göre ise Beyazlar köyü anlamında olduÄŸu söylenmektedir. Keferhavar Türkçe’ye “Gelinkaya” olarak çevrilmiÅŸtir. Asur yazıtlarında. M.Ö.900′cü yüzyılda yerleÅŸim yerinin maÄŸaralar olduÄŸunu gösteren Kuzeyinde Elet ve batısında tarmal kalıntıları bunu kanıtlamaktadır. Bu kalıntıların Romalılar döneminde günümüze kadar mesire yeri olarak geldiÄŸi söylenmektedir.Belde, Midyat’ın batısında yer alır. Midyat’a yaklaşık olrak 10 km uzaklıktadır. Çok göç veren bir beldemizdir. Belediyesi vardır. Beldede mustakil ilköğretim okulu vardır

Bölgemizin tarihçesi ile ilgili en kuvvetli bilgiler ÅŸunlardır; Uzun süren Be’sus savaşından sonra Adnani Araplarından olan Ben-i Bekr kabilesi, Mezopotamya dediÄŸimiz Dicle ve Fırat Nehirleri arasında yer alan ve verimli topraklara sahip olan bölgeye yerleÅŸmiÅŸlerdir. ( M.S. 5. yy. ) bölgeden geçiÅŸleri sırasında burada büyük bir maÄŸara ÅŸehri kurmuÅŸlardır. Beldemizin asıl adı olan Keferhuvar’ın anlamı hakkında bir kaç görüş var; Bunlar maÄŸaralar diyarı, beyazlar diyarı ve maÄŸaralarda söyleÅŸidir.

7

M.S. V. yy. kadar Hıristiyanlık bölgeye hakim olmuÅŸtur. VI.ncı asırdan sonra, İslamiyetin yayılışı ile Hz. ömer döneminde 7.yy da Iyaz bin Äžanem ve Halit Bin Velit orduları bölgeyi fethetmiÅŸlerdir.Böylece yöre halkı kan dökülmeden kendi iradeleri ile İslam’ı seçmiÅŸlerdir. Abbasiler döneminde bölgede imar ve kalkınma hareketleri görülmektedir. Beldemizle birlikte Midyat köylerinin ekserisi Harun El RaÅŸit’in döneminde kurulur. Harun El RaÅŸit’in oÄŸlu Me’mun-un Beni Bekr kabilesine mensup olan Araplardan oluÅŸan büyük bir ordu Cizre-Mardin eski patika yolu boyunca 100. Karakola yerleÅŸtirilir. Bir rivayete göre Midyat ve çevresindeki köylere verilen “Mahalmi/Mihellemi adı buradan gelmektedir.

                                                        COĞRAFİ YAPISI

Arazi yapısı genel olarak ” Midyat Kalkeri” diye adlandırılan kayalık bir yapıya sahip olup bu kaya katmanının meydana getirdiÄŸi derin vadi ve tepeler ÅŸeklindedir. Yukarı Mezopotamya’nın daÄŸlık kesiminde kurulan beldemizin Rakımı 950.Metre olup 100. Km2 alana sahiptir.

Karasal bir iklime sahip olan Belde’de yazlar kurak ve sıcak, kışlar soÄŸuk ve yağışlı geçmektedir. Ancak son yıllarda baraj göllerinin etkisiyle yöre iklimi karakteristik özelliklerini tam olarak yansıtmamaktadır. Bitki Örtüsü maki türü ve meÅŸeliklerdir.

Bölgede dağ ve araziler ormansız ve çıplaktır 50 yıl öncesine kadar bu dağların ormanlık olduğu palamut ve meşe köklerinden anlaşılmaktadır.

Gelinkayakiran

 İDARI YAPI DURUMU

Midyat ilçesinin en önemli beldelerinden biri olan Gelinkaya Beldemiz de 1994 yılında Belediye teÅŸkilatı kurulmuÅŸ olup Gelinkaya Belediyesi’nde  beÅŸ memur ve on geçici işçi bulunmaktadır. Beldemizde üç mahalle vardır.

SOSYAL DURUMU

Beldemizde sosyal hayat adından da anlaşılacağı gibi yöremizdeki bir çok yerleşim birimine örnek olmuştur. Beldemiz bir çok yerden farklı olarak sosyal bir yaşantı örneği sergilemiştir. Tarih boyunca dostluk ve kardeşlik ortamında yaşayan çeşitli Kültürlere sahip aşiretler ahenk ve uyumu günümüzde de sürdürmektedir.Öteden beri ayırım yapmaksızın birbirlerine kız alıp vermiş ve bütün belde halkı birbirleriyle akraba olmuştur. Bölgemizde sıkça yaşanan kan davaları beldemizde yaşanmamıştır. Eskiden beri devam etmekte olan imece usulü  sorunlarını ortadan kaldırmışlardır.

SAÄžLIK DURUMU

Beldemizde bir adet sağlık ocağı mevcut olup Sağlık ocağında bir doktor, bir ebe ve bir hizmetli ile beldemize sağlık hizmeti verilmektedir. Kış aylarında köy belde nüfusu düştüğünden doktor haftada bir beldemize gelmektedir.

NÜFUS DURUMU

2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre beldemizin nüfusu 6476. olarak tespit edilmiştir. Bu nüfusun iki katı kadar da değişik illere göç etmişlerdir.

EĞİTİM DURUMU

Beldemizde 1930′lu yıllarda iki derslikli ilkokul binası yapılmıştır. İlk defa 1980 yılında beldemizde orta dersi bina yetersizliÄŸinden bir evde verilmiÅŸtir.1992 yılında okulumuza iki katlı bir bina kazandırılmıştır ve sekiz yıllık kesintisiz  öğretim baÅŸlamıştır. 2000 yılında ek olarak ana sınıfı açılmıştır. Okulumuzun 15 öğretmen, bir hizmetli ve 512 öğrencisi vardır. Okuma yazma oranı % 75′tir.

 KÜLTÜR DURUMU

Beldemiz, mimari kültür olarak bir açık hava müzesi niteliğindedir. Bölgemizde yaşayan çeşitli kültürlere (Müslümanlar, Süryaniler ve Yezidiler) ait mimari yansımayı beldemizde de görebiliriz. Beldemiz taş işleme konusunda değerli ustalar yetiştirilmiştir. Bu ustaların eserleri dimdik ayakta durmaktadır. Son yıllarda maalesef  bu ustaların yerini tutacak kimse yetişmemiştir.

EKONOMİK DURUM

Beldemizde; tarım, hayvancılık, taşımacılık, ticaret ve küçük el sanatları işletmeciliğine dayanmaktadır.

Tarım ve tarımsal çalışmalarda sulama imkanı olmadığı için  kuru tarım esasları çerçevesinde yapılmaktadır. Ayrıca arazinin dağlık ve engebeli oluşu da işlenebilir arazileri irili ufaklı havzalara serpişmesine sebep olmuştur.. Mevcut arazilerin çoğu engebeli olduğundan büyük bir bölümü insan ve hayvan gücü ile işletilmekte olup tarımsal mekanizasyon kullanımı çok azdır.

Başta gelen tarım ürünler buğday, arpa, mercimek, acur (Midyat Bölgesine has bir salatalık çeşidi olan acur tamamen susuz şartlarda yetişmekte olup özellikle turşusu meşhurdur), kavun, karpuz gibi mevsimlik tarım ürünlerinin yanında bağcılık beldenin önemli tarımsal faaliyetlerdendir. Son yıllarda yeni çalışmalarla kiraz yetiştiriciliği teşvik edilmeye çalışılmış örnek kiraz ve fıstık bahçeleri kurulmuştur.

Belde de hayvancılık, büyük oranda geleneksel metotlarla sürdürülmekte olup suni tohumlama ve ırk ıslah çalışmaları devam etmektedir.

 ULAŞTIRMA VE ALT YAPI DURUMU

Beldemizin Mardin ile Midyat Karayolunun güney yönünde üçüncü kilometresinde  bulunmaktadır. Beldemizin altyapı kanalizasyon sistemi 2006′da tamamlanmıştır. Beldemizde su problemi yoktur. İletiÅŸim ve elektrik sorunu bulunmamaktadır.

 

Gelinkaya Beldemiz’in ilimiz Mardin merkeze uzaklığı 62 km, Midyat İlçe merkezine uzaklığı ise 16 km’dir.

İletişim Bilgileri:

Adres: Gelinkaya Beldesi, Midyat Merkez/Mardin
 Telefon: (0482) 477 1093

 

Gelinkaya Beldesi Haritası (Uydu)


Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Gelinkaya Keferhuvar Beldesi Haritası Mardin


Galerideki Resimler

  • gelinkaya (1)
  • 6
  • 7
  • gelinkaya
  • Gelinkayakiran

YORUM YAZ


Henüz yorum yapılmamış.